Jazda na elektrobicykli v daždi

Jazda na elektrobicykli v daždi - žiadny problém!

Mnohí cyklisti sa obávajú, že jazda na elektrobicykli v daždi môže poškodiť elektroniku alebo batériu. Pravdou však je, že moderné elektrobicykle sú navrhnuté tak, aby zvládli aj vlhké podmienky. S niekoľkými jednoduchými opatreniami môžete svoj e-bike používať prakticky za každého počasia.

Predstavte si situáciu: Je pondelok ráno a vy sa chystáte do práce na svojom obľúbenom elektrobicykli. Zrazu začne pršať. Čo teraz? Nemusíte sa báť! Váš elektrobicykel je pripravený čeliť dažďu rovnako ako vy. 

Odolnosť voči vodejazda-na-ebike-v-dazdi-1

Kvalitné elektrobicykle sú vybavené vodotesnou elektronikou a batériou. Komponenty sú hermeticky uzavreté a chránené pred vniknutím vody. Je to ako keby ste mali na bicykli malú ponorku - voda sa dovnútra jednoducho nedostane.

Napríklad batéria je zvyčajne umiestnená v špeciálnom vodotesnom puzdre. Rovnako aj motor a riadiaca jednotka sú chránené pred vlhkosťou. Konektory a káble sú utesnené gumovými tesneniami. Celý systém je navrhnutý tak, aby odolal striekajúcej vode aj silnému dažďu.

Samozrejme, neznamená to, že by ste mali svoj elektrobicykel úmyselne ponárať do vody. Vyhýbajte sa hlbokým kalužiam alebo brodeniu cez potoky. Bežný dážď však vášmu e-biku neublíži.

 

Opatrenia pre jazdu v daždi

Aj keď je váš elektrobicykel odolný voči vode, existuje niekoľko jednoduchých opatrení, ktoré by ste mali dodržiavať pri jazde v daždi:

  1. Skontrolujte kryty - Pred jazdou v daždi sa uistite, že všetky kryty na batérii a motore sú nepoškodené a správne nasadené.baltníky
  2. Používajte blatníky - Kvalitné blatníky pomôžu ochrániť motor a batériu pred striekajúcou vodou a blatom z kolies.
  3. Osušte bicykel po jazde - Po návrate z mokrej jazdy jemne osušte bicykel, najmä oblasť okolo batérie a motora. Zo skúsenosti stačí ho nechať postáť v suchej miestnosti deň, dva a o zvyšok sa už postará teplo a suché prostredie.
  4. Namažte reťaz - Vlhkosť môže spôsobiť koróziu reťaze. Po jazde v daždi ju preto nezabudnite pred jazdou vyčistiť a namazať.
  5. Skontrolujte brzdy - Mokré brzdové kotúče môžu mať zníženú účinnosť. Po jazde v daždi ich nechajte a vyschnúť alebo ak ste zručný môžete ich vybrať, očistiť a osušiť teplovzdušnou pištoľou.
  6. Používajte svetlá - V daždi je zhoršená viditeľnosť. Vždy majte zapnuté predné i zadné svetlo. Nespoliehajte sa na to, že vás vodiči uvidia. Kvalitné denné svetla môžu zachrániť vás aj váš elektrobicykel pred zrážkou. Ich cena je zanedbateľná v porovnaní s elektrobicyklom.

 

Príbeh z praxe

Kamarát Peter používa svoj elektrobicykel na každodenné dochádzanie do práce. Minulý mesiac ho prekvapila silná búrka na ceste domov. Napriek tomu, že bol úplne premočený, jeho elektrobicykel fungoval bez problémov. Motor hladko bežal a batéria vydržala celú cestu. Peter bol prekvapený, ako dobre jeho e-bike zvládol extrémne podmienky.
Po príchode domov Peter bicykel dôkladne osušil, namazal reťaz a nechal ho vysušiť. Na druhý deň ráno jeho elektrobicykel naskočil, akoby sa nič nestalo. Tento zážitok Petra presvedčil o spoľahlivosti a odolnosti moderných elektrobicyklov.

 

Jazda v búrkejazda-na-ebike-v-dazdi-2

Hoci elektrobicykle zvládajú dážď, jazda v búrke predstavuje iné riziko. Blesky sú nebezpečné pre každého cyklistu, bez ohľadu na typ bicykla. Ak sa blíži búrka, je najlepšie nájsť bezpečný úkryt.

Vyhýbajte sa vysokým bodom v krajine, osamelým stromom a otvoreným priestranstvám. Ideálne je nájsť pevnú budovu alebo aspoň nízko položené miesto. Ak ste nútení zostať vonku, držte sa ďalej od kovových predmetov vrátane vášho bicykla.

 

Pripravte sa vopred

Najlepšou stratégiou je predvídať. Pred každou jazdou skontrolujte predpoveď počasia. Existuje mnoho užitočných aplikácií, ktoré vás upozornia na blížiace sa búrky alebo silný dážď.

radar-pocasie

Ak očakávate dážď, vezmite si so sebou nepremokavé oblečenie. Vodeodolný obal na batériu poskytne extra ochranu. Nezabudnite ani na reflexné prvky pre lepšiu viditeľnosť.nepremokava-bunda-bbb

Jazda na elektrobicykli v daždi nie je žiadna veda. S trochou prípravy a opatrnosti môžete svoj e-bike používať za takmer každého počasia. Moderné elektrobicykle sú navrhnuté tak, aby zvládli vlhké podmienky bez problémov.

Pamätajte si, že váš elektrobicykel je ako verný spoločník - postará sa o vás, ak sa vy postaráte o neho. Pravidelná údržba a starostlivosť zaistia, že váš e-bike bude spoľahlivo fungovať aj v tých najnáročnejších podmienkach.

Tak neváhajte a vyrazte von, aj keď trochu prší. Vaše dobrodružstvá na elektrobicykli nemusia končiť len preto, že obloha nie je úplne jasná. S správnym prístupom môže byť jazda v daždi dokonca príjemným a osviežujúcim zážitkom. Šťastnú a bezpečnú jazdu!