Ako vás elektrobicykel môže dostať do top formy

Výhody elektrobicyklov pre fyzickú kondíciu

Elektrobicykle umožňujú ľuďom, ktorí by inak neboli schopní pravidelne bicyklovať, dosiahnuť a udržať si dobrú kondíciu. Štúdia z University of Basel preukázala, že používanie e-bikov zlepšuje kardiovaskulárne zdravie podobne ako klasický bicykel, pričom jazdci dosiahli priemerne 94 % srdcovej frekvencie v porovnaní s konvenčnými cyklistami​.

Zvýšenie fyzickej aktivity

Podľa výskumu publikovaného v BMJ Open Sport & Exercise Medicine, e-bike jazdci dosiahli WHO odporúčanú úroveň miernej až intenzívnej fyzickej aktivity (MVPA) počas 150 minút týždenne. V priemere jazdci na e-bikoch prešli dlhšie vzdialenosti a mali vyššiu frekvenciu jázd ako tí na bežných bicykloch, čo prispelo k celkovému zvýšeniu fyzickej aktivity​​.

 

ebike-zvysenie-kondície

 

Režimy asistencie a tréning

Elektrobicykle ponúkajú rôzne režimy asistencie, ktoré môžu byť prispôsobené podľa aktuálnej úrovne kondície. Štúdia z European Journal of Applied Physiology ukázala, že striedanie režimov asistencie zvyšuje efektivitu tréningu, pričom jazdci zaznamenali výrazné zlepšenie v silovej vytrvalosti a aeróbnej kapacite​.

Výskumy potvrdzujúce účinnosť e-bikov

Nedávna štúdia z Brigham Young University (BYU) zistila, že jazda na e-mountain bikoch poskytuje intenzívne cvičenie porovnateľné s konvenčnými bicyklami. Jazdci dosiahli v priemere 94 % maximálnej srdcovej frekvencie, čo potvrdzuje, že e-biky môžu byť účinným nástrojom na dosiahnutie kardiovaskulárnych benefitov​. Štúdia taktiež zistila, že jazdci považovali jazdu na e-bikoch za menej náročnú, čo zvyšuje ich pravdepodobnosť pravidelného používania a tým aj celkovú fyzickú aktivitu.

Praktické rady pre tréning

Pre maximálne zvýšenie kondície sa odporúča kombinovať jazdy na rôznych povrchoch a pravidelne zvyšovať vzdialenosti. Použitie merača srdcovej frekvencie môže pomôcť sledovať intenzitu tréningu a zabrániť preťaženiu. Štúdie tiež ukazujú, že e-biky sú vhodné pre široké spektrum populácie, vrátane tých, ktorí majú problémy s bežným bicyklovaním​.

Elektrobicykle teda nie sú len pohodlným spôsobom dopravy, ale aj efektívnym nástrojom pre zlepšenie fyzickej zdatnosti.

 

Použité zdroje:

  • University of Basel štúdia na kardiovaskulárne zdravie​ (BioMed Central)​
  • BMJ Open Sport & Exercise Medicine o fyzickej aktivite a vzdialenostiach​ (BMJ Open Sports)​
  • European Journal of Applied Physiology o efektivite tréningu​ (BioMed Central)​
  • Štúdia z Brigham Young University o intenzite cvičenia na e-mountain bikoch​ (News)